fredag 27 februari 2009

Min storebror


Måste skryta lite om stora storebror som kom lycklig hem från skolan idag :)


!!! GRATTIS !!!

I dag skiner solen!

Och termometern visar på SOMMAR?? Kanske inte så smart att ha utetermometern i det soligaste fönstret i huset, men visst låter +24 grader härligt! Antar att + 5 ligger närmre sanningen men skönt var det i alla fall ute i solen. Nu är all snö borta, bara en liten eländig isklump finns kvar av vår tjusiga snöhäst, liknar nu mest en hoptryckt snigel:)
Å när det är så här fint väder kan man ju inte gå omkring i värsta vintermössan så mamma fick för sig att sy nåt nytt, lite tunnare till mig (en flodismössa så klart!). Hon hade en ide om hur mössan skulle se ut i modellen, men från ide till verklighet fanns det visst vissa hinder;) Som tur var testade hon först med ett annat tyg och det blev tillslut bara en helt vanlig mössa. Mamman får nog klura vidare på sin ide, så får vi se om det blir nån Flodismössa någon annan dag. Nu måste vi ut i det fina vädret!



torsdag 26 februari 2009

Städdax

Ja alltså mamma sa att jag skulle gå in på mitt rum och plocka lite leksaker, men hon sa inte hur jag skulle plocka. Så...



...äntligen färdig med storstädningen av min leksaksback, nu är den helt tom, ren och fin. Fattar inte varför mamma och pappa suckade när de kom in i mitt rum, backen ser ju jättestädad ut, jag tycker i alla fall att jag varit duktig, duger det inte kan de väl städa själva!

onsdag 25 februari 2009

Utmaning

Höll ju nästan på att glömma att jag fått en ny utmaning från Ulrica.


Utmaningen går ut på följande:


1. Länka till den som har utmanat dig
2. Berätta sju sanningar om dig själv
3. Utmana sju personer i slutet av ditt inlägg
4. Skriv ett meddelande i de sju personernas bloggar, så att de vet om utmaningen


Så här kommer TuvaLitens sanningar:


  • jag är hysteriskt rädd för dammsugaren (måste brås på mamman)
  • är jag mätt så slänger jag ner maten på golvet (antagligen mitt fel att vovven numera måste käka lightfoder)
  • jag har aldrig gillat napp (det ska vara äkta vara )
  • bada är det bästa jag vet
  • det har hänt att jag druckit vatten från hundskålen, ja jag vet att det är äckligt men man måste ju testa å det var bara EN gång...eller...kanske två...eller...äh, det har ni inte med att göra
  • om jag hade haft snopp hade mitt namn varit Wilmer
  • den trådlösa telefonen nr1 som råkade hamna i badkaret...mitt fel, den trådlösa telefonen nr2 som följde samma väg...mitt fel, sorry!
Nu är bara frågan vilka jag ska utmana? Många av de bloggar mamman läser har redan blivit utmanade, så därför lämnar jag det öppet för vem som vill att anta utmaningen (lite lat, jag vet).

måndag 23 februari 2009

Trevligt trevligt!!

Med så många besökare, lämna gärna en kommentar så blir mamman och jag glada ;-) och så kan vi hitta till din blogg.

Kram / Tuvis

Spegel spegel på väggen där...


Nej jag har inte blivit klonad men däremot upptäckt att det bor en rolig prick i vår spegel, en rätt tjusig sak om jag får säga det själv, påminner lite om världens sötaste lillasyster, inga namn nämda ;-)


Min nya polare har precis likadana kläder som mig, turkos velourklänning med orange flodisärmar och tights. Nu är det underbara turkosa tyget slut :( å mamma som tänkt göra en mössa också, men det får nog bli en beställning till hos Stoff o Stil snart, när mamma vunnit på lotto eller nåt;)




Klänningen är sydd efter ett hop-plock av olika mönster plus lite fantasi, flodisen på magen ritade mamman av från tyget fast i större storlek, och applicerade sen fast den. Som mönster till tightsen använde mamman ett par gamla avlagda köpetights som blivit för små till mig( storleken justerades lite på känn).
Mamma, och jag, blev mycket nöjda med resultatet, den turkosa färgen gjorde sig jättebra tillsammans med det oranga flodistyget, som är väldigt mörk/djup-orange, typ som trafikkoner ;-)

söndag 22 februari 2009

En häst i vår trädgård


Äntligen lite kramsnö! Syrran, mamma och jag lyckades knåpa ihop en snöhäst, nja häst var väl kanske att ta i, liknar nog mest en kossa eller kanske en flodhäst, eller är det självaste mumintrollet som besöker oss? :-) Men det funkade ju att sitta på den i alla fall, oavsett djurslag, och så gav jag den lite mat också, snöbullar!


Stackars lilla Ronjavovven huttrade ute en liten stund, nysnaggad och frusen, men ack så lycklig!

lördag 21 februari 2009

Dagens lunch




Tanken var att familjen skulle ge sig ut i pulkabacken idag, grilla korv och göra några volter i snön. Men tydligen var alla slitna efter sportlovsveckan med aktiviteter varje dag, så det blev att vi stannade hemma och kurade i stället, bara tog det lugnt, kan behövas ibland. Men den grillade korven ville ju ingen missa så det fick bli en inomhusgrillning istället, funkade lika bra det, mysigt.




Tänk att för en gångs skull var det ingen som sa nåt om att jag hade maten på golvet:)




fredag 20 februari 2009

Har hittat ett gym

Jag har hört att folk brukar träna, för att hålla sig i form och så, och kanske det vore snyggt med lite armmuskler, typ Karl-Alfred, fast utan spenat. Jag har i alla fall hittat en perfekt träningsplats, och ingen kan komma och säga att jag inte är stark i mina nypor, så passa er, jag knipsar hårt;) Gör om det här om ni kan!


Intag position...

... knäna böj, ta sats...

...å släpp och gunga...

...look, no legs!!!

Mina nya träningskläder består av turkosa plyschbrallor kantade med orange flodistyg. Så småningom kommer det även bli en tröja med flodhästar i samma färg, men så länge kör jag lite brottarstil, man vill ju att musklerna ska synas;-)

torsdag 19 februari 2009

Å nu kommer elefanterna!



Visst borde det bli sommar fortare om man börjar sy lite sommarkläder? Om inte annat så blir man påmind om att det faktiskt inte kommer att vara vinter, snöigt och kallt för evigt! Vilket mamman behöver bli, hon börjar bli riktigt less på att gå runt med min kaninfleecefilt runt axlarna och huttra:( I går var hela familjen iväg ett par timmar på kvällen, mamma var med Abbe och Almida på disco i simhallen och pappa och jag skjutsade J på träning, handlade och hälsade på mormor o morfar en stund innan det var dax att hämta upp simhallsbesökarna. När vi kom hem tyckte alla att det var ovanligt kallt inne i huset, nog för att vi är vana vid pingviner som stryker runt längs golven, men nu snackar vi isbjörnar i sovrummet och i köket satt snömannen å fika vid köksbordet, typ:) Efter en snabb koll på värmepumpen som stod och larmade, kunde vi konstatera att en propp smällt ute i skåpet. Ute visade termometern på -14, och inne i köket var det ca +14, liiite för kallt va? Brrrrrrr...



Men nu är jag redo för varma, soliga dagar, tänk att få gräva ner tårna i sanden och slabba lite mjukglass på mina elefanter:) mmmmmmm...



Kjol och linne i tunt jerseytyg med söta små elefanter från Stoff & Stil.

onsdag 18 februari 2009

Mera flodhästar!!



Så har en limegrön flodiströja fått se dagens ljus tillsammans med ett par limegröna velourbyxor med turkosa kantband. Tröjan är sydd efter eget mönster och modellen på byxorna utgår från mammans gamla brallor från 70-talet, i original ska det vara hängslen med knapp men denna gång fick det bli knytband vid axeln, inspirerad från http://kokalal.blogspot.com/ som syr jättefina retrobrallor.



Hur var det då att sy dessa kläder? Jo, typ allt som kan gå fel gjorde det!
Tröjan: När ärmarna klipptes ut från tyget lyckades mamman vända tyget fel, så stretchen blev på längden i stället. Nu gjorde det inte så mycket utan funkade ändån, men lite retfullt. Sen hade mamman tänkt att det skulle sitta en turkos "mudd" i halsen, först sydde hon dit den bakochfram, så skarven hamnade mitt fram, letade som en galning efter sprättarkniven som tydligen fått egna ben! Bort med "mudden" och så sy fast igen, åt rätt håll denna gång. Men när jag provade tröjan i morse så såg det jätteknas ut med halsmudd, så fram med sprätten igen:( Utan "mudd" blev halslinningen alldeles för urringad, fram med resårband, givetvis var kanalen hur smal som helst, så det tog väl halva förmiddagen att pillra igenom en snutt resår:(
Byxorna: Blev till en början alldeles för långa från axel ner till grenen, bredden fick oxå justeras några gånger innan mamman var nöjd. Banden som ska knytas vid axlarna blev först jättemysko, så där åkte sprättaren fram igen. Blev ändå inte helt bra men till nästa gång tror sig mamman har hittat lösningen.

Sen underlättade det inte heller att lilla jag höll mig vaken lika länge som mamman igår, och gärna hjälpte till vid symaskinen. Jag vet nu att man kan pillra in 7 st knappar i undertrådsfacket, bra att veta;-) Jag vet oxå att mamma skriker högt när jag ställer mig på "gaspedalen" (hon får väl lära sig sy snabbare), och så vet jag nu att vårt gamla trägolv med springor stora som diken, sväljer många knappnålar;)



Men tillslut blev resultatet helt okej, nästa projekt blir nog ett par turkosa brallor, om jag nu tänker lägga mig i hyfsad tid i kväll, ska fundera på det ett tag:)
Nu ska jag åka hem till mormor o morfar och busa lite, medans mamma och syskonen åker till bowlinghallen (så fick man inte följa med den här gången heller, grrrr).


tisdag 17 februari 2009

Är det vinter så är det!



Självklart måste man passa på att vara ute i det fina vädret. Brorsorna var iväg på annat håll idag så mamma, syrran och jag, tog med oss mormor på en tur till pulkabacken.

Mammas gamla kälke passade mig perfekt...



måndag 16 februari 2009

Bambi på hal is



Så har man haft livets första ispremiär. Kort sammanfattat: - Det var halt!



Men det var inte bara jag som satte mig på ändan, storebror o storasyster gjorde också en hel del vurpor.



Fast i bland höll de sig på benen...



Bättre att sitta i solen och ta det lugnt, kändes bättre för rumpestumpen;-)


söndag 15 februari 2009

Tapetsering klar!!!!

För en herrans massa år sedan fick pappa ett infall, han ville ha en bar. Av lite överbliven takpanel, lite gammalt trägolv och några reglar snickrade han ihop ett stort och framförallt TUNGT schabrak, som sen placerades i ena hörnet av TV-rummet tillsammans med en tjusig piltavla med dörrar, byns första, och enda, PUB var på plats!

Att det sedan aldrig serverades en endaste liten öl kan berott på mina syskons ankomst, tre barn inom loppet av 4½ år ger inte mycket utrymme för sena barrundor med pilkasttävlingar ;-) Nej, pappas träkoloss stod bara och samlade damm i sin hörna och användes bara som koja/riddarborg.

Några år senare förvandlades baren till sänggavel åt storebror A. På insidan fanns en hylla och belysning som nu fungerade som sänglampa och nattduksbord. Inte visste pappa att han gjort en sängmöbel men nu kom schabraket till användning i alla fall.

Nu när vårt kök fick sig en ”makeover” funderade mamma länge på vad hon skulle hitta på i det ena hörnet där det nu bara stod ett litet lågt bord med kattmatsskålar. Vår lilla vovve kan inte låta bli kattens mat så då måste den stå en bit upp, ja och så kan kanske jag vara en bidragande orsak också, innan jag blev tvåbening ålade/kröp jag gärna fram för att testa kvaliteten på dem där knapriga gobitarna. Men nu sen jag lärt mig knalla runt når jag ändån upp, HA HAAA!
Mamma kom då på den smarta iden att man kanske kunde ha användning för den gamla baren/koja/sänggavel-eländet, (brorsan ville ändå ha lite nya möbler i sitt rum) nog skulle den passa in i köket. Sagt och gjort, pappa och mamma lyckades på något sätt förflytta träklumpen från övervåningen och ner till köket, några avskavda dörrposter och muskelbristningar får man räkna med när man möblerar om

Väl på plats blev mamman genast lite osäker på om detta var så smart. Den var ju rätt STOR, kanske hennes ide inte varit så genomtänkt. Pappa gjorde dock klart för henne att oavsett om möbeln inte skulle vara i köket, så tänkte han INTE bära upp den igen. Möjligtvis att han kunde tänka sig att släpa ut fanstyget till ladugården, men inte NU denna dag. Mamman som var i full färd med att googla om tennisarmbåge, muskelskador och skelettsprickor (ja hon överdriver en aning) höll med om att schabraket kunde stå kvar en dag eller två.

Redan nästa dag när pappa tog med brorsorna till Ju-jutsuträning, fick mamma en uppenbarelse, kanske det i alla fall skulle kunna bli snyggt med en bar/bänk i hörnet. Vips så var färgburken öppen och penslarna framme, och en timma senare…



Nja, det kanske tog lite mer än en timma, några dagar kanske ligger närmre sanningen, men ni har väl sett Bygglov, Designe Simon & Thomas, Extreme home makeover mm mm, tjolahopp å så är det klart! Varför funkar det inte så i verkligheten??




Frågan är vad baren/kojan/sänggaveln/köksmöblen kommer användas till nu, kanske en perfekt plats för att göra läxor vid. Den slapp i alla fall hamna ute i ladugården! ;-)

fredag 13 februari 2009

Borde sova för länge sen


Men mamma kunde givetvis inte hålla fingrarna från Flodistyget denna fredagskväll. Så hon hoppade första timmen av Let´s dance och gömde sig vid symaskinen istället, medans jag fick lära pappa lite cha-cha och vals:) Klänningen är inte helt klar än, ärmarna och kanten nere ska fållas upp, ev blir det resår i ärmslutet och resåren i halsen ska göras lite lösare, men mamma ville prova på mig medans jag var vaken.
Dessutom kom det andra tygpaketet idag så nu är det blöta, nytvättade tygstycken överallt i huset. Känns som om morgondagens tapetsering hänger löst;) Nä, mamma vill ha köket klart så tyget får vänta...till framåt kvällen...




Man kan väl inte skratta och vara glad på alla kort, inte så här sent!

Som i en dimma

Idag blev det det här till lunch...


...fastän det inte ens är torsdag, men å andra sidan käkade vi tacos till middag i går, ingen ordning på veckodagarna här inte:) Efter att mamma och jag ätit tog vi med oss Ronjavovven och gick ut, vår köksfläkt är inte så bra så efter en plättstekning är hela huset som i en dimma, bättre att fly utomhus. Kan bero på att vi inte äger en sån här...


...köksfläkt med inbygd DVD!!!! Mamma undrar bara, varför? Vem kollar på film medans falukorven förvandlas till svarta baskermössor? Fast å andra sidan, släng på en "lär-dig-laga-mat-film" och följ instruktionerna steg för steg så kanske du blir en mästerkock...värt att fundera över...mammas mat är inte alltid så uppskattad av syskonen.
En som gillar snön är Ronja, hon for runt som en tok, var svårt att fånga henne på bild, visst ser hon nästan lite galen ut...

...hon var rätt slut när vi kom in, la sig och tinade upp snöbollarna i pälsen på pappas kudde!


Liten pulkatur runt i trädgården blev det...


...och så lite vinterbilder.