tisdag 21 februari 2012

Byxfilts-TUT

Tänkte ge mig på att göra en beskrivning på hur man syr en byxfilt till bebis. Byxfilt verkar vara det optimala plagget att använda t ex i bilstolen då man lätt lägger i filten i stolen, trär in bebisens ben i benfickorna, knäpper runt magen, sätter fast bilstolsbältet och sen viker över filtens flikar runt kroppen.
När man sen kommer in i värmen är det bara till att vika upp flikarna, spänna upp magbandet och vika ner byxfickan så slipper bebisen bli för varm.
.
Nu har jag inte själv provat denna typ av filt men hört många som använt sig av den köpta, dyyyra varianten som varit jättenöjda.
.
Vill man som jag inte lägga ut en massa pengar ;O) är det jättelätt att sy en själv, och sen får man ju den precis i det utförande som man själv känner för :O)
.
Så här kommer mitt försök till förklaring på hur man på ett lätt sätt fixar sin egen byxfilt till en nyföding.

Klipp ut två filtstycken, två "byxdelar" och två huvstycken. Jag har valt att göra en lite tunnare filt i velour, men fleece funkar bra det oxå.


Börja med att nåla ihop de två benstyckerna räta mot räta och sy ihop i ovankanten.

Nåla och sy ihop huvans NEDERKANT räta mot räta (OBS att det är nederkanten som ska sys ihop och inte ovansidan, huvan ligger upp o ner på bilden)


Vänd byxdel och huvan rätt och placera ut dem på den ena filtdelen (den filtdel som du vill ha på insidan ifall du valt olika färger på in o utsida)



Lägg den andra filtdelen över allt sammans, räta mot räta, och nåla fast runt om.

Sy ihop filten genom att börja nere vid ena benet och sy sen runt hela filten och avsluta i nederkanten av andra benet.

Här blir det 4 lager tyg att sy igenom på vissa ställen, vid huvan och byxdelen, så kör försiktigt och håll koll så att alla lager ligger på plats.


Vänd filten rätt genom vändhålet i grenen.

Vänd byxdelen ut och in så att rätsidan ligger mot filtens baksida, nåla och sy ihop grensömmen (4 lager)



Vänd tillbaka byxdelen rätt och markera ut vart magbanden ska sitta.


Klipp 4 remsor, 9x26 cm,



Nåla ihop remsorna två och två, räta mot räta, och sy ihop långsidorna och ena kortsidan.

Vill man så avrundar man kortsidan för lite spetsigare form på bandens avslut.




Vänd remsorna rätt och sy en stickning längs kanterna för att få ner sömsmånen.

Overlocka den öppna kortsidan, eller om du syr på vanlig maskin - vik in de öppna kanterna och sy en stickning även där.




Sy fast magbanden i filten och sy på kardborreband.





Vik ihop "vingarna" omlott och mät ut/sy fast kardborreband så att "paketet" går att stänga till.


FÄRDIGT!! Givetvis kan man snitsa till det och sy stickningar runt hela filten, eller sy aviga mot aviga med overlocken och sen sätta kantband runt allt, men då jag är lite lat och helst vill bli klar innan jag börjat ;O) kör jag denna snabbvariant och tycker resultatet blir helt klart godkänt :O)


Här ligger dockan gosigt inpackad i byxfilten.


Hoppas min beskrivning kommer någon till användning och undrar ni något är det bara till att fråga :O)
.


Här är en till byxfilt sydd i dubbel fleece och lite större än stjärnfilten. Vill man sy i större storlek är ett tips att utgå från en befintlig overall för att få rätt benmått (lägg till lite utrymme för fötterna) och lagom längd upp till huvudet/huvan.



Inga kommentarer: