tisdag 31 mars 2009

En elefant balanserade...



Sista biten elefanttyg fick bli en t-shirt, och till det blev det limegröna plyschbyxor med en röd elefantapplication. De nya TuvaLiten-namnlapparna har inte kommit hem än, så nu ligger det tre högar med nysydda kläder som bara väntar på att få sina lappar påsydda. Däremot låg det ett litet paket från Vistaprint i brevlådan i går med "visitkortslappar" så nu ser det riktigt proffsigt ut ;o) Setet kommer att läggas ut för försäljning, så småningom...måste bara bli klar med ett litet projekt först...ser lite hemlighetsfull ut... ;o)



måndag 30 mars 2009

Hungrig tjej reder sig själv

Vad är det man brukar säga, "bra karl reder sig själv" eller kanske "hungrig tjej serverar sig själv".



Det var väldigt snällt av pappa att lämna flingpaketet och vad han trodde, ett tomt mjölkpaket, framme.

Jag är stor nu, fixar min frukost själv...

Vilken tur att jag fick en egen servis av brorsan i julklapp.



...men vänta lite nu, betyder det här att jag måste diska själv också? Å torka av bordet?...suck.

lördag 28 mars 2009

Utmaning

Har fått en utmaning av Ulrica

*Gå till fotomappen på din dator

*Gå till den 6:e mappen

*Välj det 6:e fotot

*Publicera fotot på din blogg tillsammans med en beskrivning av den

*Bjud in 6 st vänner att delta i utmaningen

*Länka till dem i din blogg

Å det här var vad jag hittade, bild nr6 i mapp nr6.

På ljugarbänken, en härlig bild på Tuvalie och sysslingpysslingen E när de sitter och filosoferar på gammelmorfars bänk. (mobilkamerabild)




Oj, nu till det svåra, har sett att denna utmaning vandrat runt i bloggvärden ett tag så om ni redan varit med eller inte vill så är det helt okej, men dessa 6 utmanar jag:


http://ninnih.blogspot.com/

http://madebymadeleneeriksson.blogspot.com/

http://kristinmed8.blogspot.com/

http://6-barnsmamma.blogspot.com/

http://lillofant.blogspot.com/

http://wetterholm.bloggagratis.se/

Faller en faller alla

Det hördes ett dunkande, smällande och rassel från övervåningen, mamman som fasade över att ett jetplan kanske landat i tv-rummet, rusade till trappan och ropade till storebror A och storasyster A som befann sig där uppe - LEVER NI?? - Jadå, svarade de i kör, - men mamma, kom INTE upp! Mamman som befarade att något stort gått sönder, vrålade - MEN VAD SJUTTON HÅLLER NI PÅ MED? - Äh, det är ingen fara, svarade syskonen, - vänta lite så ska du få se, vi ropar när du får komma upp.

Mamman väntade nervöst på nedervåningen, uppifrån hördes ett skrapandes och smällar med jämna mellanrum. Efter en stund kom så storebror ner och talade om att nu gick det bra att komma upp, och han tyckte att kameran skulle följa med. Så med Tuvan på ena armen och kameran i högsta hugg i andra handen, gick mamman oroligt uppför trappen.

Och nej, det fanns inget kraschat plan i tv-rummet, inte heller någon kullvält TV, däremot stod det hundramiljoner VHS-filmer uppställda runt hela övervåningen, likt dominobrickor. Från pappans fiskerum, en avstickare in till storasysters rum, vidare in i tv-rummet och ytterligare en "vägkorsning" in mot storebror A:s rum och en väg in i storebror J:s rum!

Nöjda över sitt bygge petades så första filmen omkull och...vrrrrooaam, rassel rassel rassel...hela dominokedjan vältes omkull. -Mamma, vill du se igen? :o)

torsdag 26 mars 2009

TÄVLING!! och sista marsprojektet



Mitt sista bidrag i marsutmaningen får bli en mössa som är ett hopplock från velourstuvbitshögen, högen som tack vare marsutmaningen minskat ordentligt och dessutom har det blivit omorganiserat i tygskåpet (eller...eh...det fanns INGET organiserat i det skåpet innan ;o) ) så nu är det ordning och reda i syrummet, fina tyghögar och var sak på sin plats! Härligt :o)


Så, tänkte nu då passa på att lotta ut denna färgsprakande mössa i cerise/ljusrosa/turkos/ljusgrön/lila-velour, st ca 2-3 år.

För att vara med i utlottningen behöver du bara:

  • Lämna en kommentar i detta inlägg så får du en "lott".

  • Länka till inlägget så får du två "lotter", skriv då i din kommentar att du länkat (det går bra att låna mössbild)
  • Om du inte har en egen blogg, glöm inte lämna kontaktuppgifter i kommentaren så att jag kan få tag på dig om du vinner!

Tävlingen avslutas kl 12.00 fredagen den 3:e april

Lycka till!!

tisdag 24 mars 2009

Äppelpäppel, vi vill ha SOMMAR!




Hade planer på ett besök till stranden idag men mamman påstod att det var för kallt att sola när marken var täckt med snö (å vart kom snön ifrån då? skulle det inte vara vår nu!) så det fick räcka med att snabbprova äppelpäppel-setet, liten försmak om sommaren som komma skall :o)







-Slit och släp, bara jobb jobb jobb...





...men hallå, vart tog musiken vägen? Jag vägrar jobba till nyheterna...








...va, pratar du med mig? Sätt på musiken igen, tack!



.

söndag 22 mars 2009

Ett nattdjur i vår familj




Jahapp, vet inte om man ska skratta eller gråta. Skrev ju igårkväll att Tuvan hoppat över middagsluren igår och därför somnade tidigare än vanligt på kvällen, dvs runt kl 20 i stället för det vanliga 22-23. Att hon inte skulle sova sött i sin säng hela natten hade vi nog redan listat ut, men inte var vi beredda på att lilltrollet skulle vakna efter ca 3½ timma och tycka att hon sovit färdigt sin "sena middagslur" :o( Framåt 23.30 hördes små fötter tassandes över sovrumsgolvet, och sen kröp de varma små fossingarna ner under mammans täcke, helt i vanlig ordning. Men de där små fötterna slutade sen aldrig att sparkas, och efter en stund skulle monsterungen klättra ner från sängen. Huset var kolmörkt, men det hindrade inte nattvandraren från att försiktigt smyga iväg genom sovrummet, köket, hallen och slutligen in i syrummet där hon hittade Voffi. Tyvärr stod det ett litet bord i hennes väg, och i mörkret kunde hon inte komma på hur sjutton hon skulle ta sig ut från rummet igen, så där stod det lilla yrvädret 00.28 och ropade på mamman som fick komma till undsättning.
.
Tillbaka till dubbelsängen för mera spark och bök, nu tillsammans med lurviga Voffi som envisades med att lägga ena örat över mammans mun och näsa hela tiden, nysvarning;o) De där små varma söta fötterna hade nu förvandlats till kalla isklumpar efter husvandringen, och det verkade som om Tuvans tånaglar växt över en sekund, för det kändes som knivblad när hon borrade in sina sylvassa klor...menar tår, i mammans mage och lår.
.
Runt ett-tiden fick lilla damen för sig att hon var akut törstig, pappan låtsades som om han inte fattade vad hon ville ha och Tåklösartjejen blev totalt vansinnig. Nu var både mamman o pappan vakna ordentligt så medans Tuvan fick sin dricka passade pappan på att mumsa lite nattostbågar och mamman som blivit hungrig snokade reda på en kexchoklad som snabbt slank ner i en trött mammamage. Efter vad som kändes som en evighet, slutade så tillslut de där vassa monsterfötterna att sparka och skära på mamman och i stället hördes djupa snarkningar från vår lilla nattuggla. Klockan hade passerat 02 och alla hann få lite sömn innan solen gick upp och trollet slog upp sina gluggar igen.
.
Idag åker nagelklipparen fram, och mamman ska ta mig tusan få Tuvis att sova middag på dagen till varje pris, hellre en pigg unge fram till 23 som sen sover hela natten, än ett monster som somnar sött kl 20 men sen håller igång halva natten. Risken finns att både mamman och pappan oxå tar sig en middagslur framåt dagen, det är inte utan att det ligger lite grus i ögonen idag.

lördag 21 mars 2009

Jordgubbar och blommor

Vid en shoppingrunda idag med hela familjen fick storasyster syn på en jättefin limegrön fleecejacka som hon tyckte vi skulle köpa till lillasyster (tror det var på Stadium) men efter att ha öppnat upp plånboken till förmån för kläd och skohandel till storebror J (varför har 12-åringar så dyr smak?) tyckte mamman att ett fleecejackeköp till minstingen, som absolut INTE behöver mer kläder, var onödigt trots att jackan var jättesöt.
Men sen när vi kom hem satt mamman och funderade på den där fleecen, kanske Tuvis behövde en liten tunn jacka i alla fall, något att ha under vårjackan till att börja med ;o) Så kom mamman att tänka på att hon faktiskt köpt hem ett tunnt microfleecetyg från S&S, som låg orört i skåpet.
Fram med saxen.

Utgick från ett klänningsmönster (för att få någorlunda proportioner på arm-halsavstånd) som kortades ner och fick långa ärmar. Dragkedjan återanvändes från en urväxt luvtröja och simsalabim så hade lillasystern som absolut INTE behövde mer kläder, en fleecejacka i sin garderob...



Modellen bestämde sig för att hoppa över middagsluren idag (märkligt, när hon sovit ca 2 timmar/dag tidigare i veckan, men Tuvans sovtider blir vi nog aldrig kloka på här hemma) så därför slocknade yrvädret tidigt i kväll = inga livebilder.

fredag 20 mars 2009

Skogen flyttar in

Nu tror jag bestämt att min mamma har blivit lite knasig! När vi är ute och leker och jag vill ta med mig fina saker in som jag hittat på marken, säger hon nästan alltid -nej, stenar ska vara utomhus, grenar bor i skogen, sanden trivs bäst i sandlådan...bla bla bla... Men igår när mamma och storasyster varit ute med vovven så kom mamma indragandes med ett halvt träd! eller nästan i alla fall, en himla massa grenar släpade hon in, in som i in i huset! jag fattar ingenting, FÅR man bära med sig utomhussaker in nu helt plötsligt? Och inte nog med att köksgolvet fylldes med grenar, idag satte mamma i fjädrar i grenarna, ni vet sådana där som ska sitta på de där djuren som far omkring i luften, vad är det nu de kallas?..inte flygplan...ja pippifåglar heter de ju! och jag som inte ens brukar få röra fjädrar när jag hittar jättefina på marken, men nu var tydligen det oxå okej, jag är förbryllad. Mamma snackade nåt om snart påsk, inte för att jag vet vad det betyder men jag har bestämt att jag gillar påsk, imorgon ska jag passa på att släpa in den där fina stubben jag såg bakom granen, min stensamling, några halvruttna löv och kanske nån snigel, för det får man göra, nu när det snart är påsk!
I går kom storebror A hem med en jättefin kruka som han gjort i skolan utav lera och sen målat blå, den passade perfekt i köksfönstet med en liten blomma i.
Tillsammans med påskriset fick den lilla blåa krukan sällskap av lite krokusar, nu är det vår i vårt köksfönster.

torsdag 19 mars 2009

Påbörjat projekt 5

I morse började mamman klippa ut en klänning från ett gammalt frotteliknande tyg hon hittat från gammelmormors gömmor. Så underbara färger och mönster kan man bara inte låta ligga undanstoppade. Vad mamman hade glömt bort var att sytrådsförådet fortfarande var rätt så skralt (måste beställa, måste beställa, måste...) så klänningen blev bara halvklar innan rullen var slut :o( Måste ändå få visa det häftiga tyget, ni kan ju bortse från den rosa pyjamasen under :o)



Så istället för att sy blev det det här!

Nää, ingen Whisky, men ett litet kok vinbärssaft ;-) Det var visst inte bara sytråd det var ont om i huset utan även saft, och mamman orkade bara inte åka upp till stan så då fick det bli lite rotande i frysen efter lite bär från i somras. Och nej, koka saft är inget mamman brukar pyssla med, händer väl ungefär lika ofta som bullbak och fönsterputsning, dvs typ aldrig!!


Hur var det nu, var det verkligen bara saft i den där flaskan? Man kan ju undra!

onsdag 18 mars 2009

TuvaLiten- Queen of Sweden



Ni har väl sett den nya enkronan för 2009? Tyckte det var dax för ett sötare ansikte än gamle kungen, hihi, mycket bättre såhär eller hur?
Tack för tipset Lillofant, kulig sida :) , kika här om ni oxå vill leka med foton.

tisdag 17 mars 2009

WAOOOO!!



När Tuvis-skruvis kom utknallandes i köket efter att ha sovit middag i 2 timmar! (vad har hänt? ungen som aldrig sovit mer än 20 min i taget sen hon föddes har ÄNTLIGEN börjat snarka långa pass, plus att hon sover bra på natten!! Hallelulja eller nåt...tog ju bara 20 månader men bättre sent än aldrig) så hade mamman varit i farten med bullbak. Tuvan lutade huvudet bakåt och sniffade i luften, när mamman lyfte på handduken till bullfatet hördes ett överraskande - WAOOOO!! från T, hon var tydligen helimpad av mammans insatser i köket , gullunge.

måndag 16 mars 2009

Projekt 4 i mars



Ännu ett flodisplagg har sett dagens ljus:) i kombination med den limegröna velouren blev det denna gång en kjol. Mamman hade redan tidigt i morse bestämt att det skulle bli ett kjolprojekt under dagen, men tanken var att hon skulle prova på att göra den här Men så hittade vi inget passande bommullstyg så istället för en böljande danskjol fick det bli en lite snävare modell och det blev ju bra det också, men mamman är fortfarande väldigt sugen på att ta sig an Beas beskrivning så risken finns att det blir mer kjoltillverkning framöver;-)
Å jag då, vad har jag hittat på idag? Tja, det gamla vanliga, tippat ut lite mjölk i knät, hällt ut mammas knappnålar över hela golvet, jagat kissen, gått igenom pappersinsamlingen (måste ju kolla så de inte slänger nån intressant reklam eller så) och busat med syskonen...å just det ja, jag tog en låååång middagslur för ovanlighetens skull, tänkte att mamma skulle få sy klart min kjol. Faktum är att jag sov så länge så att det blev en till kjol sydd, en lika dan, som nu finns på tradera (klicka på "hattbilden")

söndag 15 mars 2009

En hatt, två hattar, tre hattar, fyra....

Denna helg har det bara blivit huvudbonader sydda, när man hittar ett mönster som är lätt att följa och går relativt snabbt, är det svårt att hejda sig ;-) Eftersom Tuvan omöjligt kommer hinna använda alla hattar i sommar har vissa hamnat på tradera. Den bruna med solrosor på har fått en tvilling, dock utan färgglada sömmar:), neutral sytråd är nu inhandlad. Så hatten med regnbågssömmar behåller Tuvis själv, hehe...






Dessutom har mamman fått iväg en beställning på nya namnband, upptäckte att påsen var näst intill tom! jisses, har det blivit så många plagg sydda?! Förutom de gamla vanliga vita banden med grön text, blev det också en annan variant i brunt och orange. Ska bli spännande att se om de blir bra, synd att leveranstiden är så låååång:(

fredag 13 mars 2009

Syskonen B on tour

Det var ju så att stora storebror J lyckades med konstverket att riva ner sin dator i golvet strax innan jullovet. Ja har man hörlurar inkopplade, sitter på en snurrstol, och sen hastigt reser sig upp, är det tydligen möjligt att datorklumpen åker ner från skrivbordet, rakt ner i golvet och dör:(
Nu började mamman och pappan tröttna på att den rätta datorn alltid var belägrad av syskonen så i veckan lämnades den trasiga datorn in för en felsökning, så att vi kunde få reda på om det fanns något hopp. I onsdags var det dax att hämta hem raset från datoraffären. Nu var det visst nån smart snubbe som kommit på att man kan ha en kombinerad dator/musikaffär!!, så det bar sig inte bättre än att storebror A kom hem med en Ukulele !! Jo jag tackar



Tuvan tycker det verkar lite knepigt med accorden



Genast blev alla syskonen B helt betagna i denna musikaliska ting, så nästa dag inhandlade även storasyster A sig en egen röd och fin ukulele, med hjälp av ett litet pengalån från snälla brorsan. Ett "nothäfte" blev det oxå, med hundra låtar, så nu är det high life i stugan vill jag lova Men man ska ju uppmuntra barnens intressen, eller hur, å det kunde ju varit värre, två trummset hade nog fått både föräldrar och inneboende djur att fly fältet ;-)


Nu ska Tuvis-skruvis skaka loss framför tv:n till Let´s dance, accompanjerat av en uckuleleduo...

...å kanske någon vågar sig på en gissning vad det blev för fredagsmat i gulahuset.......

.

.

.

.

.

.

.

.

......jupp, tacos....utan tomat (vart tog den vägen ja jag har ingen aaaaaaning)

torsdag 12 mars 2009

Projekt 3 i mars - solhatt



I tygskåpet låg ett gammalt tyg mamman ropat in på tradera för över ett år sedan, brunt med gula solrosor = sommar, i dag fick tyget komma fram och mamman sydde sin första solhatt. Tänkte att det var ett lätt projekt som skulle gå på en kafferast, hrm...jo, för all del, mönstret som kommer från boken "Sy enkla barnkläder" var lätt att förstå (mamman minskade dock ner bredden på brättet) och delarna var snabbt tillklippta, men sen... Tråden tog slut nästan med en gång och inte hade mamman någon annan neutral färg hemma (nu fick man ju dispans på att köpa sytråd enligt marsutmaningen, men vad hjälper det när pappan har tagit bilen och mamman vill sy färdigt NU!) så istället plockades en grön trådrulle fram. Den tråden räckte precis till att sy alla stickningar runtom brättet men sen var även den slut:( Den enda tråd som fanns hemma nu var rosa, nöden har ingen lag, hatten blev klar och så länge man inte tittar inuti så ser den helt okej ut, på insidan lyser sömmarna i alla regnbågens färger, men men...solhatten blev klar, och det tog inte särskilt lång tid heller. I morgon är det mamman som åker och inhandlar ett lager sytråd, i neutrala färger






PS: Tuvis har klätt på sig t-shirten alldeles själv, duktig tjejja, att hon hittade den i smutstvätten får vi inte låtsas om ;-)

onsdag 11 mars 2009

Gottegris



Det gäller att passa på! Mamma hällde upp en skål med snaskiga godsaker som hon säkert tänkt att smaska i sig helt själv i smyg (ja såna är dom, de där mammorna, tror att de kan äta gottigt fastän det inte ens är lördag, fy fy). Men sen ställde hon ifrån sig skålen för att släppa ut hunden. Och visst vore man dum om man inte tar chansen när den ges:) När mamma kom tillbaka en halvminut senare hade jag hunnit norpat bunken, bäddat ner mig i mammas säng och börjat mumsa i mig av det goda. Men jag lät i alla fall mamsen smaka några skruvar, man är väl inte lika ego som mamma! (dessutom tillhörde potatisskruvarna inte mina favvoriter)

tisdag 10 mars 2009

2:a projektet i marsutmaningen

Under symaskinsbordet står tre kassar med tygstuvar och gamla kläder som mamman tänkt att man kanske kan sy något av, nån gång i framtiden ;-) I en av kassarna låg denna gamla mörkgröna ylle?? kjol, som nu fick förvandlas till en kappa åt Tuvis.


Mamman utgick från samma Burdamönster som till "finklänningen" men med lite omändringar. Istället för knytband i sidorna blev det knappar i stället, och för att kappan inte skulle se för tråkig ut syddes en tygblomma (tror blomman kommer från en trasdockas klänning) fast på framsidan, lite färg vill man ju ha :)







När vi gick ut i morse för att fota, upptäckte vi att gräsmattan var full av snödroppar! VÅR??